dijous, 1 de març del 2012

Cicle Nòmades: “Maleta, farcell, arpillera. Històries de migracions.” Inauguració/xerrada diumenge 4 de març a les 18 h


L’origen de les arpilleres es remunta a la tradició de les dones d’Isla Negra a Xile que utilitzaven la roba dels sacs de patates i farina per a “cosir” les seves experiències quotidianes de vida. L’art de les arpilleres va servir perquè, anys després, altres dones expliquessin la repressió viscuda sota el règim de Pinochet. Des d’aleshores les arpilleres  i la seva tècnica no han deixat de viatjar pel món.

En els darrers tres anys, a Catalunya diferents grups de dones han utilitzat les arpilleres com a mètode per testimoniar les seves vides.

Les experiències de la migració (la protagonitzada en els anys 50 i 60, i la viscuda en les dues darreres dècades) és un dels temes centrals en les arpilleres fetes a Catalunya.

L’exposició, organitzada per la Fundació Sant Roc i el Cicle Nòmades vol recopilar i mostrar aquestes experiències –diverses i a l’hora compartides- de dones que viuen a Catalunya a través dels teixits que elles han cosit.

La inauguració el 4 de març, s’acompanyarà d’una xerrada per part d’una de les dinamitzadores a Catalunya d’aquest projecte (Pilar López, de la Fundació Sant Roc) i de dones arpilleristes que ens explicaran què hi ha darrera de les seves “puntades” carregades de vida.  

L’exposició es podrà veure a la Sala d’Expressions del Centre Democràtic  fins el 29 de març.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada