dilluns, 17 de juny del 2013

Inauguració de l'exposició "Catalunya, Terra d'ateneus" dijous 20 de juny a les 19h


L’exposició Catalunya, terra d’ateneus és un recorregut a través del teixit ateneístic de Catalunya, fent un repàs als seus gairebé 200 anys d’història, tot destacant-ne els valors inherents a la tradició ateneística, les persones que n’han estat els principals artífexs i els llocs on aquesta tradició ha arrelat amb més força. La Federació d’Ateneus de Catalunya va crear-la amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca que durant gairebé dos segles han dut a terme les entitats culturals sense ànim de lucre catalanes.

A Caldes el Centre, Ateneu Democràtic i Progressista hi participa amb la col·laboració de l'Ateneu Molí d'en Ral. Aquests dos models diferents d'ateneu conviuen amb un altre també diferent i molt arrelat com el Casino de Caldes. Totes tres entitats tenen el seu espai de difusió als plafons explicatius de la mostra que estarà instal·lada a la Sala Sebastià Badia del Museu Thermàlia, gràcies a la col·laboració de l'ajuntament de la vila.

El Centre, present a Caldes des del 1865 cedeix per a l' exposició “Catalunya, terra d'ateneus” alguns dels objectes que encara es conserven i que han marcat de forma significativa part dels més de 140 anys d'història, com ara l'estandard del Cor del Centre del 1934, medalles també del cor de l'època republicana, rebuts i altra documentació del 1870, o una edició dels estatuts de l'entitat del segle també del segle XIX, entre d'altres.


L’exposició Catalunya, terra d’ateneus planteja el paper que han jugat els ateneus en el passat, quin paper juguen en el present i quin pretenen jugar en el futur.

El disseny i producció de l’exposició (Territori Obert) és un treball de recerca i documentació de l’últim segle i mig sobre el paper que han jugat els ateneus com a institucions privades amb un clar objectiu de caràcter social. Malgrat les contrarietats, la inexistència d’un marc legal apropiat, els primers ateneus es van constituir amb la voluntat d’aportar un benefici per als seus associats. Amb el pas del temps la mirada s’ha dirigit als col•lectius desafavorits, amb la clara voluntat de millorar-ne les seves condicions. Ara i abans, els ateneus han constituint espais de defensa de l’entorn social.

Emmirallats en les societats científico-literàries que s’estenien per Europa al llarg del segle XVIII, els ateneus catalans aviat van presentar una característica que els definiria i que encara els defineix: potenciar la millora intel•lectual dels seus associats així com una clara vocació instructiva. Sotmesos a constants canvis socials i polítics, els ateneus han anat implementant la seva clara vocació social, jugant un paper molt important en el manteniment de la cultura catalana.




L’exposició Catalunya, Terra d’ateneus va néixer amb la clara voluntat de donar a conèixer els moments claus de la història del moviment ateneístic així com la feina que han realitzat, realitzen i poden realitzar en el futur per a la millora del nostre entorn i la nostra societat. Al llarg del discurs que s’hi ofereix es pot apreciar quan i per a què van aparèixer els ateneus, com es van haver d’adoptar als constants canvis polítics i com van arribar a ser claus en el foment de la cultura catalana.

A Caldes, “Catalunya, terra d'ateneus” s'inaugurarà el 20 de juny i es podrà visitar al Museu Thermàlia fins el dia 11 de setembre d'enguany.

Lloc: Thermalia
Entrada lliure

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada