dilluns, 21 de novembre del 2011

Cicle Nòmades: “Peruanes a Barcelona 1985-2010. Ciutadanes d’aquí i d’allà”

Una exposició sobre les dones peruanes migrades a Barcelona dóna el tret de sortida al cicle “Nòmades”.La mostra es podrà visitar al nou espai d’expressions, sobre el cafè cultural.

El Centre, Ateneu democràtic i progressista acollirà l’exposició fotogràfica “Peruanes a Barcelona 1985-2010. Ciutadanes d’aquí i d’allà”, la primera de les accions del cicle Nòmades sobre la condició nòmada de l’ésser humà.

L’exposició s’inaugurarà el diumenge 27 de novembre, a les 18.30 h, i servirà per estrenar el nou espai d’expressions del Centre situat a sobre del cafè cultural. Es podrà visitar fins el diumenge 11 de desembre.

La mostra fotogràfica ha estat elaborada per l’Associació de promoció i desenvolupament social Plataforma Q’atary, Perú, i ens acosta a diferents passatges de la vida de les dones peruanes migrades a Barcelona des de mitjans dels vuitanta. L’exposició s’acompanyarà d’una xerrada i del passi d’un audiovisual realitzat per les pròpies realitzadores de la mostra.


Des de 1985, el conflicte entre Sendero Luminoso i l’exèrcit peruà, alhora que una situació econòmica molt crítica, va impulsar a moltes dones a sortir del seu país i buscar-se la vida. Espanya, en aquell moment era un país sense cap marc legal per a la immigració, però existia una incipient demanda en el mercat pel treball domèstic i la cura de persones. Elles van ser un dels grups pioners que començaren a arribar al nostre país a finals de la dècada dels 80 i que transformaren la nostra direcció migratòria: d’emissors d’emigrants vàrem passar a ser receptors d’immigrants.

Ara, elles han fet memòria i han recuperat la seva història. A partir de la recopilació de fotografies de la seva vida quotidiana en els diferents períodes de la seva migració -arribada a la ciutat i primers temps; inserció laboral; i finalment participació política- aquesta mostra pretén visualitzar i reconèixer la seva experiència i el seu testimoniatge.



El cicle “Nòmades”

“Nòmades” pretén ser una mostra de diferents expressions sobre la condició nòmada de l’ésser humà. El cicle engloba activitats que, amb llenguatges i suports diversos -com fotografies, tallers, vídeos documentals, converses -, ens portin a reflexionar i contextualitzar experiències de diferents col•lectius i persones al llarg de la història recent sobre l’exili, la migració, el desplaçament, el refugi i el viatge. També sobre les grans diferències entre qui és obligat a deixar el seu lloc d’origen (expulsat violentament per amenaces a la seva vida, per carència de recursos per a subsistir, per falta de llibertat) i aquells que ho fan per l’impuls de conèixer noves cultures o a la recerca de noves formes de vida.

Les activitats programades dins el cicle “Nòmades” són:

2) Viure “refugiat”:
Xerrada i projecció de fotografies realitzades per la fotògrafa i antropòloga Marta Ramoneda que ha documentat en els darrers anys la vida quotidiana a diversos camps de refugiats i desplaçats del món (Pakistan, Haití, Tunísia...)

3) Dones colombianes i el refugi polític:
A partir dels resultats de la seva recerca sobre la situació de les refugiades polítiques colombianes a Espanya i Catalunya i de la seva pròpia experiència, Betty Puerto explicarà les dificultats i contradiccions legals amb les que es troben les persones refugiades polítiques al nostre país. Al final presentarà un documental sobre el conflicte armat a Colòmbia.

4) Arpilleres de la migració:
Mostra de l’art tèxtil de les arpilleres de Xile, l’origen del qual es remunta a la tradició de les dones d’Isla Negra, a Xile, que utilitzaven la roba dels sacs de patates i farina per a “cosir a puntades” les seves experiències quotidianes de vida. La tècnica de les arpilleres va servir perquè, anys després, altres dones expliquessin la repressió que vivien sota el règim d’Augusto Pinochet. Des d’aleshores, les arpilleres i la seva tècnica van començar a viatjar pel món per donar testimoni d’històries de milers de dones. L’exposició s’acompanyarà d’una xerrada per part de les dinamitzadores a Catalunya d’aquest projecte (Pilar López, de la Fundació Sant Roc) i d’algunes dones artesanes. Mostra de la Fundació Ateneu Sant Roc – Fòrum d’Arpilleres de Catalunya.

5) El viatge a la utopia:
Xerrada - col•loqui sobre la condició nòmada d’Élisée Reclus, geògraf francès de finals del segle XIX i un dels pares fundadors de la corrent de pensament anarquista. A càrrec de José Luis Oyón i Marta Serra (Universitat Politècnica de Catalunya – ETSAV-UPC). L’experiència residencial de Reclus es construeix al llarg del seu pas per 38 cases diferents on va habitar per motius d’exili, de condicionaments laborals i, alhora, de superació personal. El recorregut per la seva vida domèstica ens servirà per explorar una història de vida que va estar determinada pel desig de trobar la condició ideal de viure en equilibri entre el medi rural i l’urbà.

6) D’Equador a Caldes:
Projecte multimèdia sobre la història de la migració equatoriana a Caldes, a través de fotografies recopilades des de 1999 i fins el 2005 a Equador, i mitjançant documentals, fotografies i elaboració d’històries de vida dels i de les equatorians/es que viuen a Caldes per “relatar” el seu procés migratori transnacional. A càrrec de Produccions Nòmades.

7) Dones d’aigua: setembre, dins del MIAU 2012
Presentació del projecte audiovisual sobre les experiències entorn dels safarejos i de la pràctica de rentar la roba de dones que viuen a Caldes i que han vingut d’arreu del món, a partir de treball etnogràfic. En el marc de la Mostra Internacional d’Art Urbà. A càrrec de Produccions Nòmades/MIAU CREW.

8) La memòria dels emigrants a Caldes:
Qui eren els “castellans” –denominació que aplegava a gent d’Andalusia, Múrcia, Extremadura- que van arribar al nostre poble fa més de quatre dècades? D’on venien? Quina vida havien deixat enrere? Com es van instal•lar a Caldes? Quina va ser la seva rebuda? Com la seva participació en el barri? I en el poble? El projecte de rastreig de la memòria “emigrant” de Caldes pretén donar resposta a aquestes preguntes i reflexionar sobre una part de la història local ignorada i invisibilitzada, inclús pels propis protagonistes. A càrrec de Produccions Nòmades.

9) L’exili polític a Caldes:
Recerca sobre l’exili polític que molts calderins i calderines van viure, principalment a França, Mèxic i Xile, després de perdre la Guerra Civil. A càrrec de Produccions Nòmades i el Centre Democràtic i Progressista.



per més informació dirigiu-vos a  http://www.nomades.tk/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada